Zpráva o činnosti SDH za rok 2015

02.02.2016 13:32

Zpráva o činnosti SDH za rok 2015

 

 

 

Začátkem února to je 14 jsme se zúčastnili tradičního plesu u našich sousedů ve Stonavě. Jako vždy se o nás dobře postarali a my jsme se velice dobře bavili a samozřejmě jsme si domu odvezli i spoustu hezkých cen z jejich reklamního slosování. Za jejich starost o nás jim patří velké poděkování.

 

 

U nás akce jako vždy začala dne 21.února tradičním plesem v kulturním domě v Hradišti a to pochováním basy. Jsme rádi, že tuto akci můžeme dělat v kulturním domě jelikož kapacita tohoto sálu je 200 míst k sezení a my jako každým rokem jsme tuto kapacitu naplnili do posledního místečka. Děkuji touto cestou obecnímu úřadu, že nám jakožto složce tento sál pronajímá za minimální cenu a tím nám do naší společné pokladny přináší i větší zisk. Děkuji ještě jednou všem kteří se na této akci podíleli.

 

 

Další naší akcí byla oslava MDŽ, která proběhla dne 8.3. v hasičské zbrojnici. Zde jsme poděkovali našim ženám za jejich celoroční práci v našem zboru a odměnili jsme je malými dárky. Zde bych chtěl poděkovat také našim mužům, kteří si tentokrát vyměnili s ženami role a mimořádně se postarali zase o ně. Naše členky se pravidelně zapojují do celoroční činnosti a nedovedeme si představit bez nich žádnou akci. Jejich výtečná kuchyně se stala tradicí naších akcí.

 

 

21.března proběhlo okresní sdružení delegátů v Horní Suché. Byl to volební sjezd a tudíž se na něm volilo nové vedení OSH. Po odstoupení pana Helise byl zvolen nový starosta pan Tomáš Stefan a další nový členové výboru.

 

 

Dne 8.4. jsme vyrazili do sousedního města Českého Těšína. Bylo to krásné a slunečné sobotní odpoledne, když jsme si dali sraz v Těšíně na bouwlingové dráze, abych si to rozdali –kdo porazí více kuželek. Utvořili se skupiny soutěžících dospělých dětí. Bylo to dosti náročné, jelikož jsme se sešli v dosti hojném počtu Cca 40 hasičů. Bylo se na co dívat jak mezi sebou soutěžící zápolí. Ti, kteří nezávodili si sedli dohromady a klábosili o různých věcech jak už to při takových akcí bývá. Po pár hodinách sportovního zápolení se všichni usadili a řádně se občerstvili načeš následovalo vyhodnocení. Potom jsme se všichni rozešli domů s tím že si to příště zopakujeme znova.

 

 

Dne 13.5. se naší zástupci zúčastnili akce daruj krev s dobrovolnými hasiči, která proběhla v Karviné. Byly to tito členové – pan Vlach Marek, Pospěcha Honza, Maslovski Roman a nový dárce Lumír Ryška. Všem za tuto záslužnou činnost, která pomáhá zachraňovat životy děkujeme.

 

Další naší akcí bylo smažení vaječiny, které proběhlo 16.5. u naší hasičské zbrojnice. Aktivně se všichni zapojili do přípravy tohoto blahodárného pokrmu. Jedni krájeli špek, druzí rozbíjeli vajíčka a další udržovali oheň a míchali. Děti si zahráli kuželky, házeli šipky a stříleli na terče ze vzduchovek. Potom jsme se sešli všichni u jednoho stolu a spořádali všechen pokrm, který jsme si sami připravili. Byly mezi námi i hosté z Těrlicka a tak bych jim chtěl tímto poděkovat, že se této naší akce také zúčastnili.

 

 

Dne 23.-24.5. se u nás konali již tradiční závody minikár. Byly jsme jako vždy pověřeni obecním úřadem abychom tuto akci zajistili jak po stránce občerstvovací tak i po stránce bezpečnostní. Jednalo se každoročně o dvoudenní akci, která byla rovněž náročná na organizaci. Neměli jsme bohužel štěstí na počasí, ale dělali jsme všechno možné, aby se u nás závodníci a jejich doprovody cítili co nejlépe. Opět jsme se dočkali od pořadatelů velkého poděkování. Je to velice hezká akce jak pro děti tak pro dospělé a všichni zúčastnění se mají na co dívat. Chci poděkovat všem hasičům, kteří se na organizaci podíleli.

 

 

28.6. jsme zajišťovali občerstvení na pouti v Koňakově. Je již tradicí, že na této akci nám málokdy vyjde počasí a ani minulým rokem tomu nebylo jinak. I přes jeho nepřízeň jsme se řádně postarali o naše spoluvěřící spoluobčany. Za to se nám dostalo od katolické církve poděkování.

 

 

Na začátku července se uskutečnil v Pardubicích víkendový výroční sjezd sboru hasičů čech moravy a slezka. Zúčastnili se ho naší delegovaní členové z OSH. Tohoto sjezdu se zúčastnili i zástupci vlády a projednávali problematiku hasičstva a to jaké mají hasiči požadavky, co by se dalo zlepšit a také jaké mají problémy a co vláda může udělat pro hasiče na všech úrovních krajů, měst a obcí. Přislíbili, že je to prioritou všech, aby všeobecně hasiči byly ještě na vyšší úrovni než jsou dnes jak po stránce materiální i výstrojové.

 

 

18. července u nás proběhla pohárová soutěž mužů a žen. Chtěl bych touto cestou poděkovat Ladislavovi Kalovi, který se celý týden podílel na její přípravě i ostatním kteří mu byly nápomocní.

 

 

1.– 2.8. proběhly na těrlickém okruhu silniční závody pod názvem Havířovský zlatý kahanec. Tam jsme spoluzajišťovali běh jak po stránce organizační tak i bezpečnostní. Výtěžek z této akce byl opět odevzdán do hasičské společné pokladny. Opět všem zúčastněným děkuji.

 

 

Dne 19.září proběhla u naší zbrojnice pohárová soutěž mladých hasičů.

 

28.září jsme se zúčastnili oslav na čtyřmezí našich vesnic, kde jsme zajišťovali občerstvení spolu s kolegy z Třanovic. Nakonec nám vyšlo i pěkné počasí a mohli jsme pro náš sbor vydělat nějakou tu korunku do naší pokladny. Opět se nám dostalo poděkování od představitelů obcí jak Těrlicka tak Třanovic.

 

 

3.- 4.10. jsme podnikli dvoudenní výlet na Ostravici do hotelu Sepetná, kde jsme byly v areálu ubytování v krásných a pohodlných chatičkách. Tohoto výletu se zúčastnilo 27 našich členů. Po celé dva dny mohli všichni navštěvovat bazén s relaxačním centrem. Večer se všichni zúčastnili bowlingu, kde jsme si skvěle zasportovali. Potom jsme se sešli v hospůdce u pivka a dobře si poklábosili. Druhý den po obědě jsme se rozjeli do našich domovů. Všem se tento výlet náramně líbil a také si všichni odpočinuli od všedních starostí. Tento výlet zorganizovala paní Pospěchová za což ji patří poděkování.

 

 

22.10. se stal pro náš sbor a zejména pro výjezdovou jednotku velice svátečním a nezapomenutelným dnem, jelikož po 32 letech jsme obdrželi zánovní cisternu Daewoo Avia z výjezdové jednotky Příbor. Tímto se završila dlouhodobá práce s obnovou našeho autoparku. Chtěl bych tímto poděkovat zejména našemu starostovi panu Poláškovi, místostarostovi panu Macurovi a také panu Gawlasovi a Molinovi a v neposlední řadě zastupitelstvu obce a všem dalším, kteří v tom byly zainteresování.

 

 

Na konci října jsme spolupořádali helouwinský večírek v Těrlickém kulturním domě. Bylo to poprvé, ale za sebe můžu říct, že se nám to povedlo a taky ze všech stran bylo slyšet kladných reakcí.

 

 

Jako každoročně jsme se zúčastnili těrlického filmového festivalu. Naši hasiči se zúčastnili filmů dle svého výběru.

 

 

Dny 19-21 byly náročné. Proběhly u nás již tradiční vepřové hody. Vzhledem k monstroznosti byla tato akce velice náročná na organizaci. Je k zamyšlení jestli bychom tuto akci měli do budoucna dělat v tak velkém formátu, i když to do rozpočtu sboru přineslo nemalý zisk. Chtěl bych touto cestou poděkovat našemu služebně nejstaršímu hasiči a řezníkovi panu Antonínovi Pastrňákovi za jeho obětavou a příkladnou práci. Samozřejmě i všem zúčastněným. V prodejní den nás navštívili i naší potencionální družební hasiči s města Chybě v Polsku. Společně jsme spolu poseděli a probírali naší případnou vzájemnou spolupráci našich sborů. A aby toho ještě nebylo málo tak jsme se večer v kulturním domě zúčastnili divadelního představení s názvem Slepice. Všem se divadlo líbilo.

 

 

13.12. jsme se zúčastnili vánočního setkání v kulturním domě v Hradišti pořádaného obcí Těrlicko. Naší mladí hasiči se této akce také zúčastnili s krásným kulturním programem, který sklidil velký aplaus všech zúčastněných a za to jim patří velký obdiv a poděkování.

 

Závěrem roku a to 18.prosince se nás většina sešla v hasičské zbrojnici na rozlučkové vánoční besídce, kde jsme poděkovali všem pracujícím členům našeho sboru za celoroční práci. V dobré náladě jsme se večer všichni rozešli domů.

 

 

Jistě jste si všimli, že jsem zmínil práci našich mladých hasičů a velitele našeho sboru a velitele naší výjezdové jednotky ve své výroční zprávě pouze okrajově, jelikož každý nás se svou činností seznámí později ve svých výročních zprávách.

 

 

V uplynulém roce jsme samozřejmě nezapomněli na naše jubilanty. Navštívili jsme pana Kožušníka který oslavil 75let, paní Dudákovou Alenu která měla 70 let, také paní Kyčmerovou Dagmar ta měla 65 let a paní Tajslerovou Věru která měla kulaté 50-tiny.

Poděkovali jsme jim za jejich práci, kterou vykonali pro náš sbor a popřáli jim mnoho zdraví do dalších let.

 

 

Nezapomněli jsme také na dlouhodobě nemocné hasiče, kterým jsme také předali malé dárečky s přáním pevného zdraví a brzkého uzdravení.

 

 

Opět ani letos jsme se nevyhnuli smutné události, kdy nás navždy opustil náš dlouholetý člen pan Jan Juristek, se kterým jsme se byly důstojně rozloučit na hřbitově v Koňakově s hasičskými poctami.

 

 

Pro naše funkcionáře výboru jsou organizována příslušná školení, které pořádá OSH a tím se zvyšuje jejich odbornost.

 

 

Brigádnická činnost – naši členové pracují na zvelebování naší hasičské zbrojnice. Mnoho hodin stráví při udržování techniky. Naší členové zajišťují také asistenční hlídky jako jsem plesy a kulturní akce. Zapojují se také do požárních hlídek při závodech motocyklů a mnoho dalších akcí.

 

 

Preventivní činnost – v rámci prevence byly vyvěšovány informace na vývěsce u hasičské zbrojnice, kde jsou občané a členové seznamováni s hlavními zásadami požární ochrany. Doufám, že budeme mít i další příležitosti se zviditelnit a ve spolupráci s obcí a dalších složek se podílet na propagaci v oblasti ochrany obyvatelstva. Spolupracujeme rovněž i s hasičskou vzájemnou pojišťovnou, která pro členy nabízí určité produkty s výhodnější cenou. Bližší informace buďto na webu hvp.cz nebo na pobočce ve Frýdku Místku. Náš sbor také odebírá již několik let jeden výtisk hasičských novin.

 

 

 

Vnitrostranická činnost – stav členské základny k dnešnímu dni je 108 členů.

V průběhu roku do našich řad přibylo 15 nových členů.

Samozřejmě každá mince má dvě strany takže nás opustili čtyři členové a jeden zemřel.

 

Nyní je tedy stav ke dni 1.1.2016 následující:

 

děti do 14 let máme 20 kde z toho je 6 chlapců

dorostenců do 17 let máme 3 z toho je pouze jedna dívka

v mladší kategorii dospělých máme 17 členů a tady je 12 mužů a zbytek 5 členek

ostatní dospělý členové tvoří počet 40 hasičů a 28 hasiček

 

 

Výbor se schází dle potřeby nejméně však jednou měsíčně.

 

 

Valná hromada se konala 17.ledna 2015

 

 

Závěrem mé zprávy chci ještě jednou poděkovat všem členům, mladým hasičům a jejich vedoucím za příkladné reprezentování našeho sboru i naší obce. Také velitelovi výjezdové jednotky a všem členům, kteří v ní působí za jejich akceschopnost při výjezdech jak u požáru tak i při zajišťování dalších potřebných akcí nebo kontrolách hydrantů.

Děkuji panu Markovi Vlachovi, který jakožto zaměstnanec společnost Arcelor Mittal nám zařídil grant pro mladé hasiče ve výši 10 000kč na nákup dětských ochranných přileb. Děkuji rovněž i členům výboru za jejich schopnost plnit úkoly a dodržovat plán práce. Nesmím rovněž zapomenout poděkovat obecnímu úřadu Těrlicko za jejich spolupráci jak po stránce materiální tak i hmotné. Získané dotace od obce nám pomáhají realizovat naše potřeby a akce jak pro naše členy tak pro mladé hasiče. V následujícím roce budeme nadále propagovat naší činnost jak v listech těrlicka tak na vývěscích. Chceme se samozřejmě i nadále vzdělávat a předávat tyto poznatky ostatním členům sboru.

 Budeme nadále spolupracovat s okolními sbory, obcí , zahraničními kolegy a organizacemi. Chceme spolupracovat hlavně s obcí při zajišťování majetku, zdraví, života a ochrany životního prostředí pro zachování hasičských tradic.

 

 

Děkuji za pozornost